Întrebări şi răspunsuri
Intrebări şi răspunsuri
General
1. Ce direcţie să aleg pentru satul meu?
Unele lumi vă permit să alegeţi direcţia în care să fie aşezat satul dvs. Puteţi consulta informaţiile despre hartă la secţiunea Ajutor pentru a vedea cele patru cadrane în care este împărţită (NV, NE, SV, SE) o lume, cu ‘continentele’ aferente. Dacă nu aveţi preferinţe, puteţi alege o aşezare întâmplătoare pentru sat.
2. Am un sat. Ce fac acum?
Dacă nu aţi mai jucat acest joc, vă recomandăm ca pentru început să citiţi cu atenţie mini-tutorialul care apare pe ecran într-o fereastra pop-up şi fişierele disponibile în meniul Ajutor. Ele va vor da o idee despre ce clădiri sunt vitale la început şi despre primii paşi în joc.
3. Cum activez căsuţa cu tutorialul după ce am închis-o?
Mergeţi la Setări > Setări > Tutorial şi selectaţi „Introducere”.
4. Cum pot schimba numele satului?
Satele primesc iniţial numele "Satul lui nume jucator". Acesta poate fi schimbat dacă intraţi în Clădirea Principală, sub lista de clădiri disponibile.
5. Ce este "codul de activare" pe care l-am primit / care îmi este cerut în joc?
La înscrierea în joc vi s-a cerut să specificaţi o adresă de e-mail. Este foarte important ca aceasta adresă să fie reală. Verificaţi contul dvs. de e-mail şi accesaţi linkul pentru a activa contul dvs. Dacă nu aţi făcut acest lucru imediat dupa înscriere, la diferite acţiuni în cadrul jocului vi se va cere să introduceţi codul de activare. Îl găsiţi în acelaşi e-mail.
6. Nu îmi place zona în care se situează satul meu. Se poate muta?
Nu, satele nu se pot muta. Puteţi doar să daţi restart şi să o luaţi de la început cu un sat nou, în altă zonă a harţii.
7. Pot să îmi schimb porecla (numele din joc)?
Nu, acest lucru nu este posibil.
8. Pot juca pe mai multe lumi?
Da, totuşi aveţi dreptul la un cont / lume.
9. Pot construi un nou sat?
Nu, trebuie să cuceriţi un sat.
10. Cum îmi pot pune o poză la profil?
Pentru a seta un avatar, trebuie să aveţi cont premium, iar imaginea trebuie să respecte anumite norme (marime, extensie).
11. Un jucator m-a jignit într-un mesaj, ce pot să îi fac?
Sub corpul mesajul aveţi opţiunea anunţa jignirea pe care o puteţi folosi. De asemenea, puteţi folosi opţiunea blochează expeditorul pentru a nu mai primi mesaje de la persoana respectivă.
12. Jucătorul X încalcă regulile. Unde pot anunţa?
În meniul Setări aveţi opţiunea “Întrebare suport”. Prin intermediul ei puteţi anunţa administratorii de încălcarea de regulă. Jucătorul va fi verificat şi dacă este cazul, se vor lua măsuri.
Sat
13. Cum pot construi ceva în sat?
În clădirea principală, aveţi lista de clădiri disponibile pentru construire / extindere, precum şi costul aferent, în resurse.
14. De ce nu pot construi toate clădirile de la început?
Unele cladiri necesită anumite lucruri pentru a fi disponibile (Cazarma, de exemplu, necesită Cladirea principală la nivelul 3).Citiţi informaþiile referitoare la cladiri din meniul Ajutor. Selectaţi clădirea de care sunteţi interesat.
15. Am resursele necesare, de ce nu pot construi mai multe clădiri?
În mod normal, puteţi da două comenzi de construcţie, care vor fi efectuate pe rând, în timpul specificat. Dacă aveţi cont premium, aveţi posibilitatea de a adauga mai multe comenzi în coada de construcţii (începând cu a patra comandă, construcţiile implică nişte costuri suplimentare, exprimate în procente din costul iniţial de construire).
16. Dacă demolez o clădire din Clădirea principală primesc înapoi resursele?
Nu, nu veţi primi nici o resursă înapoi.
17. Atunci, la ce foloseşte demolarea ?
După demolarea unui nivel de clădire, se eliberează în fermă locurile ocupate de nivelul respectiv de clădire.
18. Spaţiul din Ascunzătoare reprezintă spaţiu de stocare separat de cel din Magazie?
Acest spaţiu face parte tot din magazie, deci nu e spaţiu în plus.
Diplomaţie şi triburi
19. Cum accept invitaţia unui trib?
Dacă nu sunteţi într-un trib şi accesaţi meniul TRIB puteti vedea toate invitaţiile pe care le-aţi primit. Dacă sunteţi membru al vreunui trib şi vreţi să acceptaţi o invitaţie primită trebuie să părăsiţi mai întâi tribul (intrebarea 20).
20. Cum părăsesc tribul?
Este o astfel de opţiune pe pagina principală a tribului, deasupra Anunţului intern. Dacă sunteţi singurul lider al tribului trebuie ori să promovaţi pe cineva în această funcţie, ori să dizolvaţi tribul.
21. Cum invit pe cineva în trib?
În primul rând, este necesar să aveţi drept de invitaţie, setat de conducătorii tribului. Aveţi două posibilităţi: Fie în meniul TRIB --> INVITAŢII scrieţi numele jucătorului, fie în profilul acestuia daţi click pe “invitaţie în trib”.
22. Sunt într-un trib şi vreau să creez o alianţă sau să declar un razboi sau să fac un PNA (Pact de Non-Agresiune) cu un alt trib. Cum fac acest lucru?
În primul rând trebuie să fiţi lider al tribului dumneavoastră (să aveţi dreptul de a seta diplomaţia). Mergeţi la Trib > Diplomaţie > apoi introduceţi prescurtarea tribului (TAG-ul tribului) şi selectaţi Alianţa, PNA sau Duşmani > Daţi click pe Ok.
23. Pot declara război unei singure persoane?
Nu puteţi declara război doar unei singure persoane, ci doar unui trib întreg. Puteţi declara război personal unei singure persoane, dar nu e posibil să marcaţi acest lucru pe hartă. Puteţi, în schimb, să scrieţi acest lucru în profilul dumneavoastră sau al tribului.
Lupta
24. Cum îmi fac armată?
Aveţi nevoie de Cazarmă pentru a vă crea primul tip de trupe - lăncierii (întrebarea 14 pentru construcţia de clădiri). Infanteria se recrutează la Cazarmă, cavaleria în Grajd, iar maşinile de război (berbeci şi catapulte)– la Atelier.
25. Am toate clădirile necesare, dar nu pot recruta un anumit tip de trupe, de ce?
În afară de cerinţele legate de nivelul clădirilor, unele trupe mai trebuie şi cercetate. Cercetările se fac în fierărie, durează o anumită perioadă de timp şi implică un cost în resurse.
26. Unde recrutez paladinul? La ce mă ajută să am paladin?
Paladinul se numeşte la Statuie. Tot acolo puteţi sp îi schimbaţi numele. Puteţi avea un singur paladin. Cea mai importantă caracteristică a paladinului este aceea ca, atunci cand se trimit trupe în ajutor altor jucători, dacă sunt însoţite de paladin, întreaga armata se deplasează cu viteza acestuia.
Paladinul are funcţii speciale începand cu L4, mai puţin pe lumea clasica, unde nu este paladin. El poate fi echipat cu diverse arme pe care le gaseşte pe parcursul jocului. Cu cât este mai mai activ un jucător şi foloseşte mai mult paladinul în luptă, cu atât descoperă mai repede artefactele.
27. Ce trupe am la dispoziţie ?
Dacă la început, pentru a fura resurse, se poate ataca cu paladinul şi cu lăncierii (primele trupe disponibile şi cele mai ieftine), este indicat ca mai târziu să se facă distincţia între unităţi ofensive şi unităţi defensive.
Trupele de atac sunt: luptătorii cu toporul, cavaleria uşoară, arcaşii călăreţi, berbecii şi catapultele.
Trupele de apărare sunt: lăncierii, luptătorii cu spada, arcaşii şi cavaleria grea.
Pentru informaţii referitoare la puterea de atac, precum şi la puterea de apărare a trupelor în faţa diverselor tipuri de unitaţi ofensive, citiţi informaţiile referitoare la unitaţi din meniul Ajutor.
Notă: pe lumea clasică lipsesc arcaşii şi arcaşii calareţi.
28. Cum atac un alt sat?
Atacurile se efectuează din piaţa centrală. În piaţa centrală, la Comenzi, selectaţi sau introduceţi trupele cu care doriţi să atacaţi, iar în casuţele corespunzătoare treceţi coordonatele satului ţintă, apoi apăsaţi butonul Atac şi OK (dacă aveţi catapulte în atac, vi se va cere să precizaţi clădirea vizată). Dacă vizualizaţi profilul unui sat şi apăsaţi Trimitere de trupe, veţi obţine acelaşi rezultat.
29. Cum sunt calculate rezultatele unei lupte ?
Când o unitate atacă se ia în calcul valoarea de atac a respectivei unităţi, iar când se apară se ia în calcul valoarea de apărare. O luptă e afectată de noroc şi moral (vedeţi întrebările 30 şi 31). Puteţi folosi simulatorul pentru a testa rezultatele unei bătălii. Pentru a face acest lucru daţi click pe Piaţa centrală -> Simulator şi introduceţi valorile corespunzătoare.
30. Ce este moralul ?
Cu cât e mai mare diferenţa de puncte dintre atacator şi apărător în cazul unei lupte, cu atât mai mic este moralul trupelor atacatoare. Moralul determină numărul trupelor agresorului care vor muri în urma atacului. Dacă atacatorul are moral de 100% faţă de atacator atunci lupta e una echilibrată iar atacatorul nu pierde mai multe trupe decât ar trebui. Dacă atacatorul are moral de (spre exemplu) 70% faţă de apărător atunci el va pierde cu 30% mai multe unităţi decât într-o luptă echilibrată.
31. Ce este norocul?
Norocul e o variabilă aleatoare cuprinsă între -25 şi +25 care poate determina rezultatul unei bătălii. Un noroc de +25% ridică puterea atacatorului cu 25% şi invers, un noroc de -25% scade puterea atacatorului cu 25%.
Pentru a testa posibilitatile unor atacuri recomandăm utilizarea simulatorului de atacuri.
32. Cum spionez un sat?
Spionajul se efectuează în acelaşi mod ca un atac obişnuit, atât că trupele selectate vor fi spionii. Dacă spionajul este unul reuşit, în momentul în care spionii ajung în satul vizat, veţi primi un raport de spionaj (pentru a vedea care sunt condiţiile de reuşită a unui spionaj, citiţi informaţiile de ajutor referitoare la sistemul de luptă; pentru a vedea ce tip de informaţii puteţi obţine de la spioni pe diferitele lumi, consultaţi Setările lumilor.
33. Pot ataca/cuceri un sat părăsit/sat de barbari?
Un sat părăsit e un sat fără proprietar, deci puteţi trata satul părăsit ca pe orice alt sat. Îl puteţi ataca, cuceri, prăda, etc.
34. Ce înseamna "a farma"?
‘Farmatul’ reprezintă atacarea repetată la intervale scurte de timp (de câteva ori pe zi) a unui sat pentru a fura resurse. Satul respectiv este considerat “fermă” pentru jucătorul/jucătorii care îl atacă.
35. Cât de departe pot să atac pentru a fura resurse?
Teoretic nu e o distanţă sau o durată maximă, dar majoritatea jucătorilor preferă să atace în apropiere şi să nu aştepte prea mult timp ca trupele să parcurgă drumul, să atace şi să se întoarcă.
36. Ce înseamnã „Sprijin”?
Dacă trimiţi trupe de sprijin în alt sat, aceste trupe îl vor apăra in caz de atac. Sprijinul se trimite in acelasi mod cu atacul, atat ca va trebui sa apasati butonul <Sprijin> în loc de <Atac>.
37. Pentru cât timp vor sta trupele în sprijin în satul în care le-am trimis?
Până când vor fi trimise sau chemate înapoi. Proprietarul trupelor, dar şi deţinătorul satului pot retrage trupele de sprijin. Pentru a retrage trupele, accesaţi piaţa centrală la Trupe. Puteţi vizualiza trupele trimise ca sprijin în diversele sate şi le puteţi retrage parţial sau total.
38. Dacă trimit sprijin într-un sat, apoi îl atac, trupele mele se vor lupta între ele?
Da, trupele de sprijin trimise de dumneavoastră vor lupta împotriva trupelor de atac.
39. Cineva mi-a trimis trupe de sprijin, dar nu am control asupra lor. De ce?
Puteţi controla trupele doar în satul din care provin. Nu puteţi folosi trupele de sprijin primite pentru a ataca sau sprijini alt sat.
40. Cum coordonez un atac ? Pot să trimit toate trupele într-un sat şi apoi să atac cu toate trupele?
Puteţi ataca un sat doar cu trupele dumneavoastră şi numai cu trupele create într-un sat într-o singură luptă. Altfel, jucătorii mari ar fi şi mai puternici dacă ar putea ataca cu trupele din 10 sate într-o singură luptă. Chiar dacă mai multe atacuri sosesc în aceeaşi secundă, luptele sunt calculate independent.
Înnobilarea
41. Cum pot avea mai mult de un sat?
În primul rând trebuie să creaţi un nobil în Curtea nobilă. Apoi, prin atacuri succesive trebuie să micşoraţi adeziunea unui sat. În momentul în care adeziunea scade sub 0, satul atacat îşi schimbă proprietarul.
42. Ce este adeziunea?
Fiecare sat are la început adeziunea de 100 (valoarea maximă). Aceasta va fi afişată pentru fiecare sat doar dacă scade sub această valoare. Valoarea adeziunii nu influenţează activitatea în sat (crearea de trupe, construcţia de clădiri, cercetări, etc.). Cu fiecare atac reuşit cu nobil, adeziunea satului scade cu o valoare aleatoare cuprinsă între 20 şi 35. Când adeziunea unui sat scade sub 0, acel sat este cucerit. Adeziunea creşte proporţional cu viteza serverului până când atinge valoarea maxima (100) (cu 1/oră la speed 1, 2/oră la speed 2, etc).
43. Dacă trimit mai mulţi nobili într-un atac, scade mai mult adeziunea satului?
Nu. Adeziunea scade la fel.
44. Singura metodă de a cuceri sate e folosind nobilii? Dacă trimit trupe nu e de ajuns?
Doar un nobil poate micşora adeziunea unui sat, deci doar prin atacuri reuşite cu nobilul puteţi cuceri un sat.
45. Tocmai am cucerit un sat, dar nu am control asupra trupelor. De ce?
Trupele respective sunt trupe de suport care au ajuns dupa ce aţi cucerit satul. Trebuie să le trimiteţi înapoi pentru a le putea folosi într-un atac.
46. Cât de departe pot să atac pentru a cuceri un sat cu nobilul?
Uneori limităm distanţa maximă pentru un atac cu nobilul. Aceasta limitare nu e prezentă, însă, pe toate versiunile jocului. Pentru detalii, consultaţi Setările lumilor.
47. Cum cresc sau recâştig adeziunea satului meu?
Adeziunea creşte singură până la valoarea maximă de 100 (1 pe oră pe serverele cu viteza 1 - viteza de creştere a adeziunii e direct proporţională cu viteza serverului). Nu există metode de a creşte adeziunea unui sat în alt mod. Adeziunea unui sat e vizibilă doar atunci când e mai mică decât 100.
48. Ce se întâmplă când ultimul meu sat este cucerit?
Primiţi un nou sat la marginea harţii. Veţi fi printre sate mici şi va fi nevoie să vă dezvoltaţi din nou.
49. Când primesc un nou sat la marginea harţii voi primi din nou protecţie?
Da, veţi primi înapoi timpul de protecţie (în care nu puteţi fi atacat). Durata acesteia depinde de versiunea jocului.